Bruke oljer

Bruke oljer

Dette er kanskje den viktigste informasjonen på hele nettsiden min. Det å vite hvordan du skal bruke oljene er jo faktisk forutsetningen for at du skal få best mulig effekt og gode opplevelser. Fra tid til annen møter jeg mennesker som har kjøpt oljer for lang tid siden, men som ikke vet hvordan de skal bruke oljene sine. Da blir jeg skikkelig trist. Oljene har jo absolutt ingen effekt om de blir liggende i en skuff.

Så – sett deg godt til rette og les igjennom denne informasjonen. Så skal jeg guide deg igjennom hvordan du kan bruke oljene dine. På en trygg og effektiv måte. Akkurat som vi må ha fjellvettregler for å bevege oss ute i naturen, må vi også ha noen oljevettregler når vi bruker eteriske oljer. Jeg velger å begynne med disse, slik at jeg er sikker på at du har lest de.

doTerra har laget en oversikt over anbefalte daglige doser. Dette er et utgangspunkt. Når du begynner å bruke oljene for første gang er det viktig å begynne forsiktig. Kroppen kan lett bli litt overveldet hvis du starter for hardt. Og så er det én ting til – som er en av mine hjertesaker – lytt til kroppen din. Kjenn etter hva den forteller deg, og ta hensyn til de signalene den gir deg. Det hjelper liksom ikke at det står i skjemaet under at du som voksen kan ta inntil 24 dråper oljer innvortes pr døgn, hvis kroppen protesterer når du har tatt 12 dråper. Da er kroppen din du skal lytte til – ikke skjemaene.

Anbefalt daglig mengde

Hvordan kan jeg være sikker på at jeg bruker oljene på en trygg måte?

 • Ha alltid skjemaet for anbefalt daglig mengde i bakhodet
 • Unngå å bruke oljene direkte i nesen, ørene og for tett inntil øynene
 • For topisk bruk (på huden) er det viktig å vurdere om du trenger å fortynne den eteriske oljen med baseolje. Fortynningen gjør at du unngår/demper eventuelle hudreaksjoner. Dette er spesielt viktig på barn og de med sensitiv hud. Husk at følgende oljer alltid skal fortynnes før bruk: Cassia, Cinnamon, Geranium, Lemongrass, Oregano og Thyme.
 • Sørg for at dine eteriske oljer er utenfor små barns rekkevidde. Dette vil forhindre at de får i seg for store doser oljer.
 • Oppbevar oljene dine på et sted hvor det ikke er mye sollys og sterk varme. Dette kan gi store endringer i de kjemiske egenskapene til oljene.
 • Unngå å smøre sitrusoljer på huden når du skal eksponeres for mye sollys
 • Hjelp alltid barna med oljene slik at du sørger for at de holder seg innenfor de anbefalte daglige mengdene. Det vil også være en god ide å oppmuntre tenåringene til også å følge denne anbefalingen.

Bruke oljer

3 måter å bruke eteriske oljer på

Aromatisk

Å bruke oljene aromatisk betyr rett og slett at du lukter på oljene. Dette kan gjøres på flere ulike måter:

 • Åpne flasken og snuse på oljene
 • Dryppe en dråpe eller to med olje i hånden, gni hendene sammen, koppe de foran nesen og trekke pusten dypt inn gjennom nesen
 • Bruke noen dråper olje i en diffuser

 

Når man bruker eteriske oljer aromatisk, vil lukten gå fra nesa og inn i det olfaktoriske system der det blir behandlet, og deretter beveger seg gjennom den olfaktoriske nerven til det limbiske system. I det limbiske system vil lukten trigge responser i hjernen basert på minner og erfaringer. Eteriske oljer er flyktige og derfor er aromatisk bruk en av de mest effektive måtene å bruke oljene på. Man kan raskt og enkelt oppleve fordelene ved en duft. Når du bruker eteriske oljer aromatisk, inhaleres de enkelt og absorberes gjennom luftveien og lungene og sirkulerer deretter gjennom blodårene våre. Når vi puster inn duften av eteriske oljer, utløser den spesifikke reaksjoner basert på våre egne individuelle følelser, adferd, minner og erfaringer. Dette er årsaken til at aromatisk bruk er så effektivt i forhold til våre følelser – fysiologiske reaksjoner i hjernen kan forandre og forbedre humøret.

Når du skal kjøpe oljer for aller første gang så vil jeg på det varmeste anbefale deg å kjøpe en diffuser også. Dette vil du ikke angre på! DoTerra har flere ulike diffusere i sitt sortiment. Ta kontakt med meg om du vil vite mer om de.

Topisk

Dette betyr ganske enkelt at du smører oljene på huden. Og – jeg vil anbefale deg å bruke en god baseolje når du gjør dette. Da får du faktisk en bedre effekt av oljene dine, samtidig som du ikke trenger å sløse med de. Less is more!

Noen ganger er det veldig innlysende hvor du skal smøre oljene. Har du ubehag i kneet, da smører du oljen(e) på kneet. Har du ubehag i ryggen, så er det ryggen du smører oljene på. Logisk – ikke sant? Under føttene er også en supert sted å smøre oljene. Her går oljene raskt inn i blodbanen. Det viser seg faktisk at dersom du smører oljer under føttene, så tar det ca 22 sekunder fra du smører til oljene når hjernen din. Ca 2 minutter etter påsmøring så kan man finne spor av oljer i blodet ditt. Og etter ca 20 minutter så har alle cellene i hele kroppen din vært i kontakt med oljene. Dette er så utrolig spennende.

Å bruke oljene topisk har vært kjent i mange år. Jeg skal ta deg litt med tilbake i historien, så skal du få høre:

 • I antikkens Hellas brukte de Timian i badevannet, mens egyperne brukte denne oljen som en del av balsameringsprosessen
 • Helichrysum er kjent for sine gode egenskaper på huden og ble ofte brukt i det gamle Hellas
 • I antikkens Egypt ble Geranium brukt for å få en vakker hud
 • Dill ble brukt i Egypt for sin beroligende effekt
 • Frankincense ble brukt som parfyme og for sin positive påvirkning på huden – i oldtidens Egypt
 • Indisk Sandalwood har mange gode effekter på huden og ble brukt til balsamering i Egypt
 • Romerne og egypterne brukte ofte Lavendel i badevannet, når de skulle slappe av eller dufte godt – de brukte Lavendel som parfyme
 • Australias urbeflokning, aboriginiene, har i flere hundre år brukt bladene fra Melaleuca-treet. Bladene ble knust og lagt på huden for en avkjølende effekt
 • Gjennom historien har Myrrh blitt brukt som parfyme, balsamering og for sin helsebringende effekt
 • På bibelsk tid ble Cassia brukt som en varmende olje
 • I tusenvis av år har Hawaiian Sandalwood har vært veldig verdifull for sin evne til å glatte ut ujevn hud
 • I middelalderen ble Clary Sage (muskatellsalvie) brukt for sin beroligende effekt på huden

 

Når jeg satt og skrev disse punktene kom jeg på en interessant historie om Myrrh og hvordan denne oljen ble brukt tidligere – i oldtidens Egypt. Jeg må bare dele den med deg! Ta en titt på bildet som jeg fant på face2face.com og legg merke til de rare toppene disse kvinnene har på hodet. Dette er klumper med fett – fra enten krokodiller eller flodhest – som er blandet med Myrrh. I Egypt er det varmt og utover dagen vil disse fettklumpene smelte og renne nedover ansiktet og kroppene til disse kvinnene. For meg høres dette skikkelig grisete ut, men disse kvinnene visste at Myrrh var godt for huden, den beskyttet huden mot den sterke solen og den ville også jage vekk nærgående innsekter.

Innvortes

Mens intern bruk av oljer er et mysterium for noen, har forskning funnet mange sikre, fordelaktige bruksområder for intern bruk av eteriske oljer. Hver eterisk olje har ulike kjemiske strukturen som har unike egenskaper og fordeler for kroppen. For eksempel kan noen eteriske oljer brukes internt for å fremme en sunn cellefunksjon, støtte mage/tarm-helse eller opprettholde en sunn immunfunksjon, mens andre kan tilby rensende fordeler. Når de brukes riktig, inneholder eteriske oljer et bredt spekter av velværefordeler ved å bruke de innvortes.

I tillegg til helsefordelene ved å bruke oljene innvortes, kan du også bruke eteriske oljer som effektive og naturlige smaksforsterkere til mat og drikke.

Når man skal bruke eteriske oljer innvortes er det noen ting som må vurderes for at dette skal være trygt. Først av alt, er å huske at ikke alle eteriske oljer er like – hver olje har sin egen kjemiske oppbygging, sine egne fordeler og kroppen vår reagerer ulikt på forskjellige oljer. En annen ting, som kanskje er den aller viktigste, er at ikke alle oljer er produsert på samme måte. Innhøsting, produksjon og testing kan variere fra distributør til distributør. Dette betyr at noen oljer kan være rene og godt testet, mens andre kan inneholde fyllstoffer, konserveringsmidler, oljer produsert på dårlige råvarer eller urenheter som senker kvaliteten på oljen. Dette vil gjøre det utrygt å bruke oljene innvortes. Velg alltid en seriøs produsent! Alt du lærer her på denne nettsiden vil kun handle om doTerra sine eteriske oljer og – produkter. Dette kan ikke overføres til andre leverandørers oljer.

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!