Dett i desa og dung i dobben?

Neida – det er ikke skrivefeil – selv om det kanskje ser sånn ut.
Poenget jeg vil ha frem er tette neser som gjør det vanskelig å prate. Overskriften er egentlig «Tett i nesa og tung i toppen?»

Otrivin nesespray er noe herk! Iallefall hvis du ikke klarer å slutte etter 10 dager. Jeg deler hva som skjedde med meg – i håp om at du hjelper meg med å spre dette videre til noen som trenger en vekker.

Jeg ønsker å dele min historie med deg – i håp om at du hjelper meg med å dele den videre. Tidligere har jeg laget en video om temaet, men nå fikk jeg lyst til å skrive.

Når jeg holder livsstilskurs, så pleier jeg å si, litt flåsete, at jeg er en tørrlagt Otriviniker. Egentlig har jeg mest lyst til å begynne å gråte når jeg forteller det, men galgenhumor får meg igjennom. Og det hjelper jo aldri å henge med hodet uansett.

Tørrlagt «Otriviniker»

Men helt ærlig – jeg er faktisk en tørrlagt Otriviniker. Jeg var hekta. Skikkelig hekta. Og når jeg leser om alkoholisme, så tror jeg at jeg var i samme kategori. Bare at alkoholen var byttet ut med nesespray …

Dette var tilbake i ungdomstiden. Det begynte med en forkjølelse og nesa ble tett. Otrivin ble en lettvint løsning. Problemet var bare at når jeg ikke brukte nesespray så svellet slimhinnene så mye at jeg trodde jeg skulle kveles. Jeg måtte bruke nesesprayen på kvelden. Og ja – det står klart og tydelig på flasken at man ikke skal bruke den mer en maks ti dager. Men hva gjør du da – når det føles som om du skal kveles? Du sprayer! Iallefall var det dét jeg gjorde …

Ti dager ble til 20 dager. Og til 30 dager og til 30 måneder. Tiden gikk og jeg hadde Otrivin-flasker overalt. Jeg kunne ikke gå et sted uten. Det sto en flaske på badet, én på nattbordet, én i pennalet og én i jakkelomma. Jeg kunne ikke bevege meg noen steder uten at jeg hadde tilgang på nesespray. Det var helt grusomt!  Kjenner du deg igjen? Eller kjenner du noen som har det slik? Tagg de eller del innlegget, slik at flest mulig får lese dette her.

Konsekvensen ble neseoperasjon. Eller mer korrekt bihuleoperasjon.

Det endte med en operasjon. Og før denne operasjonen hadde jeg bestemt meg for at jeg aldri skulle bruke Otrivin igjen. Det har jeg holdt!
Én operasjon ble til tre. Og operasjonen går ut på at man skraper ut slimhinnene fra nese og bihuler. Jeg husker veldig godt operasjon nr to. Den ble mye lenger enn planlagt og kinnbenene mine måtte knuses for å få ut gammelt gruff som var så tykt at det hadde forsteinet seg. Sorry for detaljer, men jeg tuller ikke. Hele respirasjonssystemet mitt har blitt helt ødelagt av dette.

Klandrer jeg produsenten av Otrivin? Nei! Det var jo jeg som brukte produktet feil. Så det er min egen skyld … 

Hvorfor deler jeg dette? Fordi jeg hører så ofte om mennesker som har gjort det samme som meg. Ved å fortelle min historie håper jeg at andre får øynene opp og klarer å stoppe med bruk av nesespray. Og jeg håper at de stopper i tide. Så de slipper operasjoner.

Mistet luktesans

Som en konsekvens av dette har jeg mistet luktesansen min. Jeg klarer ikke å lukte noe! Jeg har aldri kunnet snuse på de nyfødte barna mine. Når jeg baker brød lukter det ingenting. Det er tomt. Nesa fungerer ikke. Og ja – jeg deler eteriske oljer. Uten å ha kjent lukten av noen av produktene. Heldigvis er man ikke avhengig av å kunne kjenne duftene for å få effektene. Men – det hadde jo vært utrolig spennende å få oppleve oljene slik som alle andre. En dag … Jeg drømmer forsatt om at luktesansen skal komme tilbake. Selv om den har vært borte i over 20 år.

Jeg kan jo ikke skrive dette innlegget uten å dele noen tips med deg. For jeg har jo funnet noe som virker. Noe som kan åpne nesa når den er tett. Det er jo ingen hemmelighet at jeg forsker på kroppen min. Jeg kjenner etter hvilke svar den gir meg på ulike produkter og matvarer jeg putter i den. Hehe … Det høres sikkert helt koko ut, men du må prøve! Det er faktisk superspennende! Om du lærer deg til å lytte til kroppen kan du få utrolig mye informasjon. Som f.eks hva du kan spise og hva du bør holde deg unna.

Det er noen ting som gjør nesa ennå tettere

Det som gjør meg verre er appelsin- og eplejuice, hvetemel, sukker og melkeprodukter. Og astmamedisinen min. Når jeg bruker den blir neseslimet supertykt og nesa blir kjempetett. Utrolig irriterende.

Når noe gjør det verre, så vil selvfølgelig eliminering av disse tingene forbedre. Men noen ganger er jeg kjempetett og da finner jeg oljene mine. Her er det Lavendel og Peppermynte som gjelder. Og jeg bruker bare én av de. Og jeg varierer. En dag har jeg lyst på peppermynte og en dag har jeg lyst på lavendel. Det går litt på magefølelse, men også på kroppen. Lavendel er beroligende, mens peppermynte er oppkvikkende.

Når du skal prøve å åpne nesa med eteriske oljer, så må du aldri putte oljene i nesa. Oljer skal aldri inn i andre kroppsåpninger enn der du putter mat og drikke. Det du skal gjøre er å skru av korken på flaska til oljen du vil bruke. Bruk en finger til å tette det ene neseboret. Så sniffer du inn oljen i det andre neseboret. Ta ti skikkelig gode «magadrag» hvor du trekker pusten dypt inn igjennom nesa. Til å begynne med er det kanskje ikke så dype drag du klarer, men det blir bedre. Bare fortsett. Til du har snust inn ti ganger. Så bytter du side og gjør det andre i motsatt nesebor. Gjenta dette, ti innpust i hvert nesebor, til nesa er åpne. Bruker du peppermynteoljen, så lukk øynene når du snuser. Den er sterk!

Det finnes oljer som kan ha en positiv effekt på ødelagte slimhinner, men det er en helt annen historie …

Bruker du Otrivin eller tilsvarende nesespray idag? Stopp! Det kommer aldri noe godt ut av å bruke denne over lang tid. Jeg tenkte også «det skjer ikke med meg!», men det finnes dessverre ikke noen angreknapper. Bestem deg idag! Det er tross alt ditt valg ♥

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!