Drittdag … Tid for mensen igjen.

Én gang i måneden kommer den – mensen. Det er jo et sunnhetstegn og noe man egentlig bør glede seg over. Men hormonsvingninger er ikke alltid like gøy!

Jeg gir deg en flott diffuserblanding som kan snu dårlig humør til en god dag. Eteriske oljer er effektivt og noen dråper er nok til denne snuoperasjonen.

I dag er en skikkelig drittdag!
Jeg gidder ikke å pynte på sannheten engang.

Hvorfor? Fordi jeg har fått mensen. Og når jeg får mensen så har jeg én skikkelig blødningsdag. Det kjennes ut som om all energien renner ut på midten av kroppen. Det er ikke krefter og overskudd til noe som helst. Ingen smerter eller ubehag utover store blødninger og null energi. Hormonene spiller meg et puss og jeg har lettere for å gå litt ned i kjelleren. For én dag. I morgen er jeg på beina igjen. Full av energi, overskudd og livsglede.

Men vet du hva?
Menstruasjonen er faktisk veldig spennende. Når du tar en nærmere titt på hva som egentlig skjer i kroppen. For det er utrolig fascinerende å se nærmere på hvordan vi er skapt og alle funksjonene som er lagt ned i kroppen vår. Jeg tenkte jeg skulle ta deg litt med inn i kroppen og lære deg litt mer om hva som skjer.

Menstruasjonssyklusens ulike faser

Menstruasjonssyklusen er delt inn i flere faser og syklusen begynner alltid på første blødningsdag. Før menstruasjonen begynner har det vært en eggløsning. Og om man får menstruasjon eller ikke avhenger av dette egget. La oss da ta den forutsetningen av at egget ikke har blitt befruktet. For vi skal jo snakke om menstruasjon her.

Tiden fra eggløsning til menstruasjon tar vanligvis ca 14 dager. Men – her er det avvik. Her kommer en liten digresjon: Da vi hadde bestemt oss for å prøve å få barn brukte vi veldig lang tid på å bli gravide. Det endte med at jeg kjøpte eggløsningstestere og fant ut at min eggløsning kom ca én uke før menstruasjon. Hva betydde dette? At vi la inn støtet på helt feil tidspunkt. Så sliter du med å bli gravid, så kan det være verdt å sjekke når du faktisk har eggløsning. Men – tilbake til syklusen.

Vi kan dele syklusen inn i to faser:
Folikkelfase og Lutealfase.

Eggløsningen er ikke en egen fase, men tidspunktet som skiller folikkelfasen og lutealfasen. Folikkelfasen begynner på den første blødningsdagen og varer til eggløsningen.

Lutealfasen varer fra eggløsning til neste menstruasjons første blødningsdag. Når man har eggløsning betyr det at egget «hopper» ut av en pose. Cellene i denne poseveggen deler seg, fyller hulrommet og danner en hormonproduserende kjertel. Dette heter det gule legemet – eller corpus luteum på fint. Disse cellene i det gule legemet inneholder rikelig med kolesterol, og dette benyttes i produksjonen av de kvinnlige kjønnshormonene. Når egget ikke befruktes vil dette gule legemet tilbakedannes og hormonproduksjonen går ned.

Eggløsning

Etter eggløsningen stiger kroppstemperaturen ca 0,5 grader og holder seg på dette nivået  gjennom lutealfasen. Temperaturstigningen skyldes økningen av progesteron, som påvirker temperaturreguleringssenteret i hypotalamus (ligger i hjernen). Rett før menstruasjonen starter, så har man en høy konsentrasjon av Østradiol (det mest potente naturlige østrogenet som kroppen produserer) og Progesteron i kroppen. På første blødningsdag så stopper produksjonen Progesteron helt opp og produksjonen av Østradiol reduseres kraftig. 

Når østrogen- og progesteronnivået synker, fører dette til hormonubalanser som kan trigge panikkanfall, opp-og-ned i humøret, bekymringer og depresjon. Hvis du opplever noen av disse emosjonene hver gang du får mensen, så bør du gjøre noen endringer i livet ditt. Det er mye du kan gjøre ved å endre livsstil, ta bedre vare på deg selv og – som jeg vil anbefale – eteriske oljer. Om du ikke får en bedre balanse i disse hormonene dine, så kan overgangsalderen bli en mye større utfordring for deg enn den trenger å være. 

Egenerfaring med eteriske oljer i forbindelse med opp-og-ned i humøret

Rett før jeg begynte å skrive dette innlegget satte jeg på diffuseren. Den står og suser ved siden av meg. Og jeg kjenner meg bedre allerede. Jeg var sur og grinete og syntes skikkelig synd på meg selv. Men det var før diffuseren ble slått på. Eteriske oljer gjør magi i kroppen! Men det er også en annen ting som gjør en forskjell for meg. Gleden over å se hvordan kroppen fungerer. Hvordan alt henger sammen og at det er fysiologiske ting som skjer. Så er det om å gjøre å holde dette i så bra balanse som mulig. Og oljene i diffuseren har gitt meg en bedre balanse.

Så er jo spørsmålet om du har orket å lese hele veien hit. Jeg har det nemlig med å dykke litt dypt. Bli litt nerd. Men jeg håper å vekke en nysgjerrighet hos deg – for hvordan kroppen faktisk virker.

Løft humøret med eteriske oljer

Så – en bonus til deg som har lest helt hit:
Her er diffuserblandingen jeg brukte idag. Og som løftet humøret til nye høyder. Denne MÅ du prøve neste gang mensen kommer!

2 dråper Geranium
2 dråper Lemongrass
2 dråper Ylang Ylang

Så litt om oljene i blandingen: 
Geranium beroliger nervene og frigir kropp og sinn fra overskuddsstress. Geranium vil også kunne redusere følelser som bekymring og frustrasjon.

Lemongrass er en rensende olje og vil bidra til å fjerne negativitet og apati. Det er også en olje som kan gi deg «et spark bak» for å ta tak i egen situasjon.

Ylang Ylang roer ned kropp og sjel og hjelper deg med å løfte humøret. Oljen vil også hjelpe deg til å se livet i et mer positivt lys, samtidig som den vil redusere følelser av spenninger og stress og tillatte kroppen å komme i emosjonell balanse.

Moralen i dette innlegget er at:
* livet blir ikke bedre når man surmuler og synes synd på seg selv
* hormoner styrer oss mer enn vi kanskje er klar over
* eteriske oljer er et fantastisk verktøy for å balansere kroppen

Jeg er 42 år og jobber med egen hormonbalanse for at livet mitt skal bli lettere – ikke bare for meg, men også for de rundt meg ♥
Nå er det om å gjøre å få denne balansen så bra som mulig, slik at overgangsalderen blir så enkel som mulig.

Har du testet ut eteriske oljer i forbindelse med din syklus?
Hvilke erfaringer har du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!