Eteriske oljer og katt

Når jeg holder kurs og opplæring, så dukker det ofte opp spørsmål om bruk av eteriske oljer når man har katt. Hovedregelen når man bruker eteriske oljer, er at dyrene – uansett om det er hunder eller katter – bør ha muligheten til å forlate rom med oljer i. Spesielt hunder har en utrolig sterk luktesans og kan reagere pga dette. Katter har en litt annen utfordring, men desto mer viktig å ta hensyn til. Her kommer noen råd og tips!

Vi har en katt som heter Timian. Han er 11 år og elsker å være sammen med oss. Noen ganger kan han komme bort og snuse på oljer og være interessert. Andre ganger kan han ikke komme seg unna fort nok. Kattene klarer ikke å bryte ned noen av de ulike kjemiske komponentene som finnes naturlig i eteriske oljer. Fortsett å lese, så skal jeg fortelle deg mer om dette.

Dette nydelige bildet er tatt av @purzlbaum

Hva du bør vite når du bruker eteriske oljer i nærheten av katter

Katter er spesielt sensitive til en gruppe oxygenerte komponenter som kalles ketoner, phenoler, alpha pinene, noen monoterpener og carvacrol (et biprodukt av d-limonene som finnes i alle sitrusfrukter og i mange treoljer). Disse stoffene klarer ikke kattens lever å bryte ned.

Hunder og mennesker har et enzym (glucuronly transferase), men dette enzymet mangler hos katter. Dette enzymet er nødvendig for å bryte ned og eliminere noen bestanddeler i eteriske oljer. Derfor virker Malaleuca (Tea Tree) og alle Sitrus-oljene giftige for katter.

Katter er også sensitive for høye nivåer av phenoler (som finnes i Clove Bud, Oregano, Peppermint og Thyme) og ketoner (som finnes i Wintergreen, Rosmarin og Vetiver). Oljer med høye nivåer av disse bestanddelene kan overbelaste kattens lever for å kunne bryte ned og effektivt eliminere dem. Dette kan resultere i en giftig overdose. Cypress og Roman Chamomile kan også være problematiske for katten.

Fortynn, fortynn, fortynn

Spesielt med tanke på kattunger, så er dette viktig. Anbefalinger går på at kattunger under tre måneder ikke bør bli behandlet med eteriske oljer. Det er også viktig å huske at de eteriske oljene skal fortynnes. Tommelfingerregelen er 1 dråpe eterisk olje fortynnes i 2 spiseskjeer med fraksjonert kokosnøttolje.

Dette gjelder også for hunder og små dyr. Lyst til å lære litt mer om eteriske oljer på hund? Jeg har skrevet om dette, og du finner det her.

Bruk av diffuser i nærheten av katt

Ønsker du å behandle en katt med eteriske oljer er det foretrukket å bruke diffuser. Bruk kun et par dråper av eterisk olje i en diffuser med 60 ml vann. Dette bidrar til at katten ikke blir overeksponert for veldig potente oljer og deres kraftfulle effekt.

Favorittoljer med katt i hus

Her kommer en oversikt over oljer du kan bruke i diffuseren når du har katt.

Arborvitae
Cardamom
Cedarwood
Eucalyptus
Frankincense (Virak)
Geranium
Helichrysum
Juniper Berry
Lavendel
Lemongrass
Marjoram
Myrrh
Sandalwood
Spikenard

Uansett hvilken olje du starter med – husk å begynne forsiktig. Observer katten sin adferd når du har eteriske oljer i diffuseren.

8 hendelser på “Eteriske oljer og katt”

 1. Hei, så fint skrevet! Men, hva er oljene nyttige for House kattene? Skulle gjerne stått litt om hva de ulike trygge oljene kan bidra med. I en liten parentes etter navnet på oljen, feks 😊

  1. Hei Maren!

   Så hyggelig å høre at du likte innlegget. Dette innlegget var litt generelt i forhold til hvilke oljer som er trygge å bruke i nærheten av katter. Det finnes egne bøker om hvilke oljer som brukes til «plager/utfordringer» hos katter. Den katten jeg hadde fikk kun et par oljer. Det ene var Lavendel rundt et sår. Den andre oljen var Geranium fordi han klødde i ørene. Om du ønsker å bruke oljer på katten din, så anbefaler jeg deg å kjøpe en egen bok som beskriver hvordan du kan gjøre dette.

 2. Hei Nina.

  Jeg har lest din informative råd om bruk av oljer i nærheten av katt og tusen takk for det.
  Jeg har mange oljer fra Dottera og det siste 8 måneden har jeg bestilt hver mnd.
  Men , så begynte min ene katt , den største av dem å miste pels. Vi har vært hos dyrlege som ikke vet hvorfor dette skjer, men lurte på om jeg har begynt med noe nytt i huset som katten evnt kunne reagere på.
  Jeg har stilt spørsmål før jeg anskaffet meg oljene om dette kunne påvirke kattene mine negativt og fått til svar at det ikke var noe å være redd for.
  Men siden dette skjedde med min pus og jeg nå står i den situasjonen at pusen min fortsetter å miste pels i ett raskt tempo, så begynte jeg å lese på nett om oljene og katt, og fant da ut at mange av de oljene jeg har brukt i defjuser min har vært giftig for kattene. Jeg vet faktisk ikke hvordan dette vil gå men står kontakt med dyrlegen.
  Har du noen kjennskap til at kattene får slike reaksjoner og om de får reaksjoner av oljene, hva er da anbefalingen å behandle med? Er det mulig å rette opp en slik forgiftning eller er skadene som kan ha oppstått permanente?

  Mvh
  Hege

  1. Hei Hege og takk for meldinga di!

   Dessverre kjenner jeg lite til hva som kan gjøres for en katt som reagerer slik. Hvis du bruker oljer i diffusere, så er det fornuftig å ta en pause med dette. Katter mangler noen enzymer, slik at de ikke klarer å bryte ned de kjemiske komponentene i noen av de eteriske oljene. Noen oljer vet vi at er direkte skadelige for katter. Det å skulle putte noen oljer på katten din for evt å «reparere», vil jeg ikke anbefale. I allefall ikke hvis denne reaksjonen viser seg å komme fra oljene. Jeg blir jo litt nysgjerrig på om du har smurt katten inn med noen oljer. Om du har katter som kan gå inn og ut som de vil eller om de er «fanget» i nærheten av en diffuser. Og om det er store mengder oljer du bruker. Kattene er jo forskjellige – akkurat som oss mennesker. Og til syvende og sist er det jo summen av alle påvirkninger som gir utslag.

   Håper alt går bra med pusen din <3

 3. Hei Nina! Tusen takk for flott info om oljer og katter.Har akkurat kjøpt diffuser og har lyst til å prøve den i stua.
  Rommet er 75m2 og diffuser er på 300 ml.Hvor mye anbefaler du at kan brukes 1.gang og hvilken olje?
  Blir katter syke av rosevann,og kan jeg kjøpe det et sted??.Mediterer ca 45 min hver dag og det er et flott alternativ da jeg sitter i rullestol og har periodevis behov for å roe ned hodet,får ikke løpt noe særlig og da er det viktig at hodet funker maksimalt.Hvilke oljer ville du brukt i disse situasjonene?

  Med vennlig hilsen
  Elin

  1. Hei Elin!

   Beklager sent svar. Livet skjedde så veldig og jeg har vært helt borte en lang stund.
   Hvordan har det gått med diffuseren og oljene dine sammen med katten din?

  1. Anbefaler deg å søke råd hos den produsenten du kjøper oljer fra. Det finnes mange ulike kvaliteter på oljer der ute. Den lavendeloljen du kjøper på apoteket, har jeg sett har advarsler mot bruk på huden. Pga etseskader. Det vil du jo ikke få av å bruke doTerra sine olje. Jeg gjorde et kjapt googlesøk og fant denne podcasten om bruk av oljer på dyr. Denne kommer fra doTerra <3 https://www.doterra.com/US/en/podcast-episode-28-using-essential-oils-with-animals

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!