Fennel

Fennel – eller Fennikel – er en utrolig spennende eterisk olje. Ikke bare smaker den godt. Den gjør godt også. Her er en olje som vil være spesielt god for fordøyelse, pust, milt og nyrer, men også hele kroppen generelt. Den perfekte olje for klemte fingre!

Bruken av Fennikel som urt strekker seg helt tilbake til antikken, både som medisinsk plante, men også i matlaging – i antikkens Egypt, Hellas, Rom og India. Fennel (Sweet – altså søt) har en ren, søt, anislignende toppnote og en jordaktig, krydret, pepperlignende undertone. Klar for å lære om denne oljen? La oss sette igang.

Bruk av Fennel

La oss begynne med forsiktighetsreglene først. Ikke at jeg skal skremme deg fra å bruke denne oljen, men det kan være greit å ta det aller først. Denne oljen bør fortynnes med baseolje før du smører den på huden. Er du gravid, så skal du vente med å bruke denne oljen til etter fødsel. Barn under 5 år er heller ikke anbefalt å bruke Fennel. Har du epilepsi skal du også la vær å bruke denne oljen.

Fennel, eller Fennikel på norsk, kan brukes på alle tre ulike måter. Aromatisk, topisk og innvortes. Du kan lese mer om disse metodene her. Denne oljen passer veldig godt sammen med Geranium, Lavendel, Black Pepper, Rosmarin, Sandalwood, Frankincense og Sitron.

Hva er Fennel godt for?

Hvor skal man begynne? Denne oljen er faktisk veldig spennende og har mange ulike bruksområder! Denne oljen er god for hele kroppen, og spesielt nyrer, milt, mage/fordøyelsessystemet og lunger/respirasjonssystemet.

Hvis vi tar på oss kinesiske briller og ser inn i kroppen, så vil all stagnasjon føre til smerter og ubehag. Det motsatte av stagnasjon er fri flyt. Så når alt i kroppen flyter fritt har vi ikke noe smerte, ingen problemer og kroppen oppleves helt frisk. De færreste av oss har en kropp hvor alt er i fri flyt. Det er ikke uvanlig at man har noen utfordringer – om ikke hver dag, så i allefall i perioder. Men – at mange har utfordringer betyr ikke at det er dette som er normalt. Det er alltid fint å hige etter fri flyt.

Fordøyelse

For å begynne et sted kan vi starte med fordøyelsen. Her har Fennel flere ulike oppgaver. Den styrker glatt muskulatur i tarmene. Dette bidrar til at peristaltikken (altså – dette er et fremmedord for de fleste, men det er et utrolig gøy ord. Det betyr kna-bevegelsene som tarmen bruker for å flytte maten igjennom tarmene) fungerer bedre. Dette er med på å fremme fri flyt av energi. I tillegg har Fennel en karmativ effekt (nytt fremmedord. Karmativ betyr at den forebygger og/eller lindrer gassdannelse i magen). Dette er positivt for deg som har luft i magen. For dét er ikke godt! En annen gøy effekt Fennel har er at den får galleblæra til å trekke seg sammen, slik at galle tømmes ut i tarmen og fettfordøyelsen blir bedre. Kult? Kjempekult! Kroppen elsker Fennel og det kommer du til å gjøre også!

Urinveier og lunger

Opplever du at det kjennes ut som om du tisser piggtråd? Da bør du dra til legen. Men – du kan fortsatt bruke oljene dine. Fennel vil rense ut bassesluskene som lager trøbbel i blæra og urinveiene. Fennel er også slimløsende og har en positiv effekt på respirasjonen vår. Drikk gjerne vann eller te med Fennel. Dette vil gjøre nyrene og milten din lykkelig!

Du bør drikke rikelig med vann slik at kroppen får hjelp til å skille ut avfallsstoffene sine. Fennel er nemlig med på å fjerne avfallsstoffer i kroppen. For å klare dette trenger kroppen din hjelp. I form av rent vann. For å skylle godt. Altså – gjerne med en dråpe Sitron-olje i – hvis du liker å drikke eteriske oljer. Ellers bruker du oljene i kapsel. Disse avfallsstoffene har en tendens til å sette seg i ledd, så til deg som har utfordringer på den fronten – her har du et godt råd! Avfallsstoffer hopet opp i vevet kalles appelsinhud eller cellulitter. Jeg sier ikke mer … 🙂

Fennel har også vist seg til til å motvirke alkoholforgiftning, og den har vist seg nyttig i rehabiliteringen av alkoholikere.

Kvinnehelse – menstruasjon, amming og overgangsalder

Fennikel er en av de plantene som har vært kjent i tusenvis av år for dens positive effekt på kvinnenes reproduksjonssystem. Altså – hvor formell skal man være. Dette hørtes kanskje pent ut, men her snakker vi underlivet. Trøbbel? Kanskje Fennel kan bidra? Den kjemiske strukturen i Fennel minner om østrogen. Den kan bidra til å regulere menstruasjonssyklusen, spesielt når menstruasjonen har sparsomme blødninger, store smerter og kramper (tegn på stagnasjon). Det har også vist seg at Fennel har en positiv effekt på PMS-stress og vannopphopning i kroppen i forbindelse med menstruasjon.

Har du kommet i overgangsalderen og sliter med ubehagelige symptomer som er forårsaket av horomonnivåer som svinger i alle retninger? Her vil Fennel kunne være nyttig fordi den stimulerer produksjonen av østrogen i binyrebarken – etter at eggstokkene har stoppet å fungere. Østrogen er nødvendig hos alle, både kvinner og menn, for å opprettholde muskeltonus, elastisk hud og bindevev, sunn sirkulasjon og sterk benbygning. Dette betyr at å ha en fortsatt tilgang på østrogen kan utsette den degenerative effekten av aldring.

En annen mulig hormonell effekt av Fennel er at den øker produksjon av brystmelk hos ammende kvinner. Et tips fra én mamma til en annen: siden Fennel både øker produksjonen av brystmelk OG har en positiv effekt på luft i magen, så er denne gull <3

Emosjonell bruk av Fennel

Mentalt sett er Fennel beskyttende, varmende og jordende. Drypp et par dråper i hendene, kopp de foran nesen og inhaler – dette har en fantastisk positiv effekt – både på innsiden og utsiden. Fennel er oljen for personer som har en tendens til å overtenke og overanalysere. Disse personene skaper enkelt konsepter og ideer, men de klarer sjelden og kommunisere ideene sine og sette de ut i livet. Fordi de sliter med å uttrykke seg og sette ord på følelser og tanker, har tingene en tendens til å akkumuleres innvendig. Desto flere slike følelser som er innestengt, desto mer vil disse spenningene bygge seg opp og påvirke tarmene. Uaksepterte og uuttalte tanker og følelser som trykkes ned i underbevisstheten samles opp i tarmene og gir nervøse kramper og luft.

Fennel oppmuntrer oss til å uttrykke oss selv. Til å kommunisere fritt, uten frykt og hindringer. Ved å slippe disse blokkeringene fri, vil selvtilliten og tryggheten på å uttrykke oss gi oss en trang etter å skape. Fennel hjelper oss, på samme måte som Ginger (Ingefæroljen), å finne produktive utfall på en aktiv hjerne.

Høres Fennel ut som en olje du kunne tenkt deg? Sjekk ut dette!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!