Sov godt

God søvn er ikke en selvfølge for alle. Og det kan være mange årsaker til hvorfor man ikke sover så godt, ikke klarer å sovne, eller våkner alt for tidlig. Her skal du få lære mine beste måter å bruke eteriske oljer på. Søvn er en av de viktige helsenøklene. Det er en avgjørende faktor for god helse. Og vi med små barn vet hvor hardt det er med våkenetter og netter uten sammenhengende søvn.

Jeg vil absolutt anbefale deg å velge naturlige løsninger for å oppnå god søvn. Du slipper «hangover», kroppen elsker eteriske oljer og når du først har funnet årsaken til hvorfor du ikke får sove og din favorittolje, så virker det minst like bra som medikamenter. Alle rådene du leser på denne bloggen/nettsiden vil alltid kun gjelde for eteriske oljer fra doTerra. Jeg går ikke god for andre merker da det spriker veldig i kvalitet på oljene som finnes på markedet.

Søvn er viktig for helsa vår. Både fysisk OG mentalt. Visste du at vi bruker ca 1/3 av livet vårt på å sove? Kroppene våre går etter vår indre klokke, som regulerer mange av kroppens funksjoner gjennom en 24-timers periode. En av de mest kjente rytmene er den som styrer søvn og våken tilstand.

Melatonin er et hormon som spiller en nøkkelrolle i reguleringen av denne rytmen. Kroppens produksjon av melatonin starter som en naturlig respons på at lyset senkes. Det kan være skumring ute eller at du skrur ned for lysene inne. Dette gjør at du føler deg trøtt. Når du sover, stiger melatoninnivået raskt og når det nærmer seg morgen vil melatonin-nivået gradvis synke. Om du utsetter seg for sterkt lys så vil du hindre frigjøringen av melatonin. Derfor er det aldri smart å slå på lyset på badet hvis du må opp om natten.

Melatonin har mange helsefordeler for uten regulering av søvn. Det er en antioksidant, den forebygger kreft, utsetter aldring, styrker immunsystemet og bidrar til hjernefornyelse og nevroplastisitet. Det å gå tidlig til sengs bidrar til at kroppen produserer mer melatonin gjennom natten og på denne måten sørger for disse viktige fordelene. (Alisa Paliano, «19 Suprising Health Benefits of Melatonin in 2020» Nestmaven, nestmaven.com)

Eteriske oljer for søvn

Det finnes mange oljer som kan hjelpe på søvn og jeg tenker at det viktigste du kan gjøre er å finne ut av hva som gjør at du ikke sover så godt. Det kan være alt fra baby som ikke sover natten igjennom, eller barn som forstyrrer. Det kan også være tankespinn. At du ikke klarer å «lande» når du skal legge deg. Kanskje er du overveldet over hva du skal prestere dagen etter? Eller kanskje er det noe helt annet? Dette bør du finne ut av. For det er ulike oljer som hjelper på ulike ting.

De mest vanlige oljene for søvn er Bergamot, Cedarwood, Chamomile, Cilantro, ClarySage, Frankincense, Lavendel, Marjoram, Melissa, Petitgrain, Roman Chamomile, Sandalwood, Serenity (finnes også i softgels (kapsler) ), Thyme, Vetiver, Ylang Ylang og Peace.

Forskning på søvn og eteriske oljer

Jeg har hørt om noen spennende forskninger på søvn hos eldre som bor på pleiehjem. Eldre mennesker bruker ofte sovemedisiner. I dette tilfellet hadde de fjernet sovemedisinene og erstattet de med diffusere med Lavendel-olje. Lavendel er kanskje den mest kjente soveoljen og i dette tilfellet ga det god effekt på de gamle. Det viste seg at de fikk en dypere søvn, altså bedre søvnkvalitet, og følte seg uthvilt da de våknet om morgenen. De var ikke «tåkete» og «sløve» som de pleide å bli etter sovemedisinene.

Naturen er Guds gave til oss. Og doTerra har gjort naturen mer tilgjengelig i form av eteriske oljer. Det gjør det enkelt for oss å velge naturlige løsninger.

Hvilken eterisk olje skal jeg velge?

Hvis vi tar utgangspunkt i at du har Familiepakken, så kan vi jo begynne her. Lavendel og Wild Orange i diffuser på nattbordet, vil kunne dempe tankespinn. Tilsetter du Frankincense / Virak også, så vil du i tillegg «lande» i senga. Frankincense er en jordende olje og den er fantastisk på så mange måter. Også i forhold til søvn. Før leggetid kan du lage deg en kopp «te» av eteriske oljer. Ta litt honning på en skje, tilsett én dråpe Lavendel og fyll koppen med varmt vann. Rør rundt og drikk. Når du skal nyte en slik kopp før leggetid, så anbefaler jeg deg å ha gjort unna nattestellet. For her blir du fort trøtt. Ryktene går om at flere faller i søvn på sofa’n 🙂

Serenity er en oljeblanding hvor flere av disse «søvnfremmende» oljene er satt sammen. Du får Serenity både i eteriske oljeblanding (15 ml) og som softgels (små kapsler). Her får du en blanding som favner bredt. Mange liker å begynne her.

Blir du urolig av å bruke Lavendel? Prøv Petitgrain i steden for.

Knock out – blend

En ting som er gøy når man har oljer, er å lage egne oljeblandinger selv. Her er en oppskrift som lever opp til navnet sitt «Knock out-blend». Du kan jo forestille deg hva det betyr 🙂

Denne blandingen lager du på en 10 ml rollonflaske.

10 dråper Vetiver
10 dråper Cedarwood
10 dråper Marjoram
10 dråper Petitgrain
Fyll opp resten av flasken med fraksjonert kokosnøttolje.

Smøres på stortærne (tuppen og under) ved leggetid. Dette området på stortærne er reflekspunkter for hjernen og påvirker direkte.

Oljer for god søvn til barn

doTerra har laget helt egne oljer til barn. Kids Collection. Disse kan kjøpes samlet i en lekker pakke, eller hver for seg. Den oljen som er best for søvn heter Calmer. Barna mine får denne smurt på ryggraden hver kveld før leggetid. Er de ekstra energiske kan jeg også smøre på Steady under føttene. Oljene påvirker de små kroppene, samtidig som vi får en hyggelig kosestund.

Du kan også bruke diffuser på barnerommet. Her kan du bruke Peace, Lavendel, Wild Orange, Frankincense eller Vetiver. Alene eller i kombinasjon.

Jeg har lyst til å prøve eteriske oljer, men jeg har ikke noen oljer – hva gjør jeg da?

Da går du inn på nettsiden min, og finner ut om en av startpakkene passer for deg. Om du heller vil ha litt ulike oljer, så kan du fint gjøre dette. Det blir en dyrere løsning, men kanskje dette passer bedre for deg. Er du usikker på hvor du skal begynne? Da tar du kontakt med meg, så tar vi en prat og finner den beste løsningen for deg.

Når vi bruker 1/3 av livet vårt på å sove er det fint å kunne falle i søvn raskt etter legging. Ellers blir det mange timer med frustrasjon over ikke å få sove. Dette påvirker også kroppen vår. Men dessverre ikke på en positiv måte.

Naturen har vært brukt i tusenvis av år. Den er tilgjengelig for oss å bruke. Og kroppen vår elsker naturlige løsninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!