Surdeigsknekkebrød

Baking med surdeig er i vinden som aldri før. Du er kanskje en av de som har fått deg ny hobby du også? Jeg er endelig i gang. Sånn skikkelig. Med flere brød i uka. Men så var det dette med mating av surdeigen som alltid ga meg vondt i magen før. Fordi jeg måtte «kaste» så mye surdeigstarter hver gang. Har du tenkt det samme? Det finnes håp – og det skal du få her av meg.

Jeg hater å kaste mat. Og dette holdt meg tilbake fra å begynne å bake med surdeig. Nettopp pga denne surdeigstarteren som skal mates hele tiden og bare en bitteliten mengde skal brukes i den nye starteren. Her vil jeg dele med deg mitt geniale tips! Nemlig oppskrift på knekkebrød. Hvor du bruker alle restene fra surdeigsmatingen. Ingenting går til spille og du får verdens beste knekkebrød. Disse knekkebrødene er nesten bedre enn brødet. Jeg tuller ikke …

Etter en litt klønete surdeigsprøving i høst, fikk jeg en starter og en gulloppskrift på brødbaking av niesen min, Simone P. Greisen. Du finner henne på instagram som @food_by_simone . Hun har virkelig vært en god mentor gjennom oppstarten av min virkelige surdeigskarriere! Ja for det føles som en karriere. Jeg føler meg som en baker. Og brødene er stappfulle av kjærlighet, omsorg og tid. Og det tar mellom 24 og 28 timer fra start til slutt. Knekkebrødene er heldigvis litt kjappere. Min surdeigstarter mates hver morgen og kveld. Og da blir det mye «discard» – altså starter som ikke skal brukes. Dette førte til baking av knekkebrød.

Tipset om knekkebrød fikk jeg av Simone. Men oppskriften har jeg utviklet selv. Og derfor tillater jeg meg å dele den med deg. Og du denne discarden samler du på et glass. Putt det i fryseren og fyll på for hver mating. Etter hvert blir glasset fullt og da er det klart til knekkebrødbaking.

Ta opp glasset med frossen surdeigsstarter i god tid før du skal lage knekkebrødene. Jeg pleier å ta opp min på kvelden og bake knekkebrød utpå dagen neste dag. Da er alt tinet og har fått romtemperatur.

Surdeigsknekkebrød – oppskrift

5 dl discard (surdeigstarter)
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl chiafrø
1,5 dl vann
2 ss olivenolje

Maldonsalt
Sesamfrø

Sett ovnen på 160 grader.

Bland alle ingrediensene godt sammen. Fordel massen på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk litt tid på å få det så tynt og jevnt som mulig. Smør røra helt ut til kantene. Dette gir det beste resultatet. Dryss over maldonsalt og sesamfrø.

Sett begge brettene inn i ovnen samtidig. Sett på varmluftsfunksjonen (med over- og undervarme) på ovnen. La knekkebrødene steke i 10 minutter, før du skjærer de opp med et pizzahjul. Slå av varmluftfunksjonen før du åpner døra, så du ikke blåser stekeovnen tom for varm luft. Husk å sette på denne funksjonen når knekkebrødene skal steke videre. Sett brettene inn igjen og la de stå i 20 minutter. Bytt plass på brettene, slik at knekkebrødene stekes jevnest mulig. Stek de i nye 20 minutter – fortsatt på samme temperatur med varmluft. Følg litt med på knekkebrødene dine mot slutten av steketiden. Stekeovner kan steke litt ulikt.

Når knekkebrødene har en gylden farge, tar du de ut av stekeovnen. Fjern bakepapiret og de avkjøle på en rist. Fordel de best mulig så de ikke ligger oppå hverandre. Når knekkebrødene er avkjølt kan du knekke de forsiktig fra hverandre.

Disse knekkebrødene smaker kjempegodt som de er. Men hvis du har lyst på en helt «AWESOME» opplevelse, skal du smøre på Smøremyk til Berit Nordstrand.

Knekkebrødene oppbevares i en tett boks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!