Vegansk ostekake

Himmel og hav for en deilig ostekake. I tillegg er den vegansk. Passer perfekt for meg som ikke tåler melk og for minstemann som har melkeallergi.

Ikke la matallergier eller bevisste valg rundt kosthold hindre deg fra en skikkelig god ostekake. Den er melkefri og velger du en glutenfri kjeks til bunnen, så er den glutenfri også. Uten at du mister ostekake-feelingen.

Har du noen gang hatt en matopplevelse som du virkelig husker? Ikke på grunn av omgivelsene og selskapet. Men på grunn av maten. Denne kaken er en slik opplevelse! Min nydelige niese, Simone, hadde laget denne herligheten av en kake. 

Jeg legger meg langflat og innrømmer det med én gang! Jeg elsker ostekake! Og jeg har tidligere laget en ostekake som har vært fantastisk god – om jeg skal si det selv. Men – når man har valgt bort noen råvarer fra dietten sin, så var all melken i denne ostekaken fy fy …

Så sitter jeg der da. Rundt bordet. Med deler av den danske familien samlet. Vi er gode og mette etter en deilig middag. Livet er herlig. Det er lørdag. Så kommer Simone svinsende ut fra kjøkkenet og setter denne kaken på bordet. Rett foran meg.

Jeg skal være ærlig og si at jeg var skeptisk. Ikke fordi Simone hadde lagt kaken – for hun er superdyktig på kjøkkenet. Men fordi den var vegansk. Bortkastet tid og energi. Fant jeg ut like etterpå. 

Kaken sto rett foran meg. Jeg fikk skjære det første stykket. Den følelsen! Når deler av en liten bit med skjeen. Den skjærer gjennom geléen på toppen, «ostelaget» og den faste og sprø kjeksbunnen. For ikke å snakke om når denne biten kommer i munnen og du kjenner en fløyelsmyk kake med frisk smak av sitron. Mmmmmm …. Jeg får vann i munnen bare av å skrive her nå. Denne kaken er noe av det aller beste jeg har smakt. Ever!

Oppskriften kommer fra Simone Jespersen, (som forøvrig ikke er niesen min) og du kan finne mange godsaker på hennes nettside.
Jeg har gjort noen små justeringer. Fordi jeg alltid bruker oppskrifter som et utgangspunkt og ikke en fasit.

For å lage denne kaken trenger du:

Kjeksbunn:

200 g Digestive kjeks
100 g plantesmør
1/2 ts salt

Vegansk sitronmousse – det midterste laget:

200 g cashewnøtter (IKKE ristet og saltet)
1,5 dl kaldt vann
1,5 dl sitronsaft fra pressede sitroner *
7 dråper sitronolje fra doTerra
2 poser vegegel fra Dr. Oetker
100 g kokosolje (cocosa eller lignende)
120 g kokosmelk (sett boksen i kjøleskapet over natten og bruk bare den tykke delen av innholdet)
100 g agavesirup
2 ts vaniljeekstrakt

Sitrongelé:

2 poser vegegel fra Dr. Oetker
Saft fra 1,5 sitroner *
7 dråper sitronolje fra doTerra
1 dl vann
Litt gul matfarge
2-3 ss melis

* Du kan velge om du vil presse din egen sitronsaft. Jeg er litt lat, så jeg har kjøpt økologisk sitronsaft på den lokale helsekostbutikken. Det er ren saft fra pressede sitroner. Ikke noe annet. Enkelt og lettvint.

Det tar ikke så fryktelig lang til å lage denne kaken. Men det krever litt venting. Jeg lager den alltid dagen før den skal spises.

Fremgangsmåte:

Kjeksbunn:

Smelt smøret på svak varme. Knus kjeksene. Kjeksknusing kan gjøres på mange ulike måter. Min måte er å putte alle kjeksene i en brødpose. Klemme ut lufta og knyte igjen. Så putter jeg denne posen inn i en ny brødpose og knyter igjen. Så går jeg løs med kjevlet. Ikke noe vilt og voldsomt. Bare ruller det over kjeksene som ligger i pose på kjøkkenbenken. Når smøret er smeltet, tar jeg kjelen av platen, tilsetter salt og kjeks. Rører rundt og vips. Minimalt med oppvask. Kle en springform (20 cm) med bakepapir i bunnen. Hell kjeksmassen oppi formen og klem ut til et jevn lag. Dekk til og sett i kjøleskapet i minst ti minutter.

Sitronmousse:

La cashewnøttene ligge i bløt i kaldt vann minst 1-2 timer rett før bruk. Jeg legger de i bløt over natten, så slipper jeg å tenke mer på disse nøttene. Løs opp de 2 posene med vegegel i en gryte med kaldt vann og sitronsaft. Kok opp og la det koke litt sik at alt er blandet og det begynner å tykne litt. Ha i sitronoljen, rør rundt og ta av platen.
Sil cashewnøttene og kjør de i blenderen til de får en kremete konsistens. Iallefall står det dette i oppskriften, men det har jeg aldri fått til. Derfor er min løsning at jeg putter kokosolje, kokosmelk, sirup og vanilje i blenderen og kjører alt til en jevn masse. Til sist heller jeg i sitrongelé-blandingen i blenderen og kjører noen runder til alt er godt blandet. 
Hell moussen over kjeksbunnen og sett tilbake i kjøleskapet. Minst 3 timer slik at den får satt seg. Har du det travelt kan fryseren være en løsning.

Sitrongelé:

Løs opp de to posene med vegegel i en gryte hvor du har tilsatt vann, sitronsaft og gul farge. Kok opp og la det koke litt. Til alt er blandet godt sammen og til det hele begynner å tykne. Når massen koker heller du i melis og sitronolje. Trekk gryten av varmen, bland godt og la stå til avkjøling. 
Heller du denne geléen over moussen nå, så vil du få problemer. Den må avkjøles til ca kroppstemperatur. For å få litt fortgang i denne prosessen så setter jeg kjelen på ei rist, så det kommer «kald» luft fra undersiden.
Hell sitrongeléen forsiktig over kaken og beveg litt på formen til den gule geléen dekker hele kaken. Sett tilbake i kjøleskapet i 30 minutter eller til den skal serveres.

Vipps så har du laget denne deilige ostekaken ♥

Som sagt så er jeg glad i alt som er enkelt og lite krevende. Du kan helt sikkert bruke massevis av boller og utstyr for å få laget denne kaken. Gjør som det passer best for deg! Og husk – en oppskrift er bare et utgangspunkt. Og denne er et fantastisk utgangspunkt – som jeg anbefaler deg å teste ut første gangen du lager den. Så kan du heller eksperimentere litt neste gang.

God fornøyelse!

Den beste måten å forutsi fremtiden på - er å skape den

Bli inspirert til å innføre nye rutiner i 2021. Denne eboken inneholder mine beste tips til daglige rutiner og hvordan du kan påvirke helsen din – både fysisk og mentalt.
Ta kontrollen over det nye året!